-- IngvarArvidsson - 2023-02-03

Den första licensen på Gustaf de Lavals ångturbin.

En sällsam berättelse med koppling till Östergötland - om förbjuden kärlek, en tekniskt briljant klocka och en fransk familjedynasti över 250 år

Året då AB de Lavals Ångturbin bildas, 1893, tecknas också det första licensavtalet. Licenstagare är Société Maison Breguet, ett franskt företag med säte i Paris. Det här avtalet täcker Frankrike och dess kolonier och blir Gustaf de Lavals första steg ut på dåtidens världsmarknad med sin ångturbin. Maison Breguet Electricité är då ett ganska nybildat aktiebolag efter att dess skapare Antoine Breguet avlidit hastigt 1882. Men dynastin Breguet är betydligt äldre än så och har en sällsam historia med koppling till Sverige och Östergötland.

Det börjar med tillverkning av klockor

Den verkliga grundaren är Abraham Breguet, som 1775 tar upp urtillverkning i Paris. Han är född i Neuchâtel i Schweiz, i ett område där detta hantverk sitter i generna. Breguet är utbildad inom fysik och matematik, och hans verksamhet kommer att präglas av innovationskraft, teknisk och hantverksmässig briljans, vilket attraherar kunder bland furstar och andra av dåtidens celebriteter.

Axel von Fersen och Frankrikes drottning- Montre Marie Antoinette

År 1783 får Breguet en beställning på ett ur där ingen möda skulle sparas för att skapa det mest tekniskt komplicerade och hantverksmässigt utsökta ur som någonsin byggts. Och det fanns inga kostnadsbegränsningar. Uret var avsett att bli en kärleksgåva till Frankrikes drottning Marie Antoinette, och beställaren var, om än via bulvan, vår egen Greve Axel von Fersen. Hans kärlek till den franska drottningen har ju nyligen bekräftats i en vetenskaplig analys av kvarlämnade brev dem emellan, där avancerad scanningsteknik brutit igenom tidigare överstrukna partier i breven.

Uret kan ses här

Uret blev emellertid färdigt först efter 44 år 1827, långt efter att både mottagaren och beställaren dött i våldsamma historiska händelser. Men detta ur finns fortfarande kvar och ingår i en av världens finaste klocksamlingar, som finns i ett museum i Jerusalem. Det kallas ibland klockornas Mona Lisa. Dramatiken runt uret är betydande under dess nästan 200-åriga existens. Klocksamlingen stals kort efter att ha donerats till museet och var spårlöst borta under 20 år.

Elektricitet och telegrafi

Dynastin Breguet fortsatte sin horologiska verksamhet under de nästkommande generationerna, men på 1830-talet började man intressera sig för elektriciteten och dess möjligheter, bl a telegrafen (jfr Werner von Siemens). År 1851 tog man namnet Maison Breguet och knappt 20 år senare knoppade man av sin urverksamhet för att koncentrera sig på elektricitet och telekommunikation.

Licensen från de Laval togs i en tid av stor förändring i bolaget då Antoine Breguet avlidit, medan hans barn var alldeles för unga att ta över. Trots detta vidareutvecklade man de Lavals turbin till en flerskivig lösning redan 1894 och långt före uppfinnaren själv. Man levererade även Laval-turbiner till USA 1896, mer än tio år före de Laval Trenton bildades.

Tillverkning av flygplan

År 1906 tog Antoines söner Louis Charles och Jacques åter ledningen för den elektriska divisionen, men lämnade redan 1911 för att ta sig an nästa tekniska utmaning, tillverkning av flygplan. Flygvapenmuseum har ett Breguet-flygplan från 1912 försett med en vattenkyld stjärnmotor. Denna motor har också svenskt påbrå då en av dess konstruktörer, Pierre G Unné var svensk. Han var f.ö. den förste svensk som flög ett flygplan redan 1909. Verksamheten pågick fram till slutet av 1960-talet, då den gick upp i Dassault-koncernen.

Maison Breguet gick efter andra världskriget samman med den franska licenstagaren till ALÅs radialturbiner, Anciens Etablissements Sautter-Harlé och bildade 1956 Société de Constructions Electriques Breguet-Sautter-Harlé. Idag är det en del av Fives-gruppen.
Produkterna omfattade inte bara tung elektrisk utrustning utan även mekanisk och marin sådan inklusive vapen och vapensystem, bla för Maginotlinjen.

Breguetklockan idag

Klockorna då? De tillverkas fortfarande under namnet Breguet, nu som en del i Swatch-gruppen och med styckpriser från halvmiljonen kr och uppåt.
Topic revision: r1 - 2023-02-03 - 08:44:52 - IngvarArvidsson
 
This site is powered by FoswikiCopyright &© by the contributing authors. All material on this collaboration platform is the property of the contributing authors.
Ideas, requests, problems regarding STALklubben? Send feedback